Img

Wikitude platforma za proširenu stvarnost


Proširena stvarnost, augmented reality ili AR omogućuje nam da se digitalni sadržaj neprimjetno prikazuje i pritom miješa s našim percepcijama u stvarnom svijetu. Proširena stvarnost može nam poslužiti da povećamo i poboljšamo znanje i razumijevanje pojedinca o tome što se događa oko njega, zapravo omogućuje korisniku da vide stvarni svijet zajedno sa dodatnim podacima koji čine jednu cjelinu. Try It Now!

Primjena proširene stvarnosti

Google naočale– naočale s minijaturnim umreženim ekranom koje konceptu proširene stvarnosti daju novu dimenziju. Na taj način moguće je spajanje fizičkog prostora s informacijama i slikama dovedenih iz računala baza podataka nudi uvid u svijet kakav je do sada bio nezamisliv. S Google naočalama moguće je vrlo detaljno analizirati prostor i ljude koji nas okružuju.

Arheologija – proširena stvarnost koristi se kod arheoloških istraživanja te pomaže arheolozima formulirati zaključke o mjestu istraživanja.

Arhitektura – proširena stvarnost može pomoći u vizualizaciji građevinskih projekata. Pomoću računalno generiranih slika građevina mogu se iste prikazati u realnom prostoru prije nego što se krene u gradnju građevine.

Trgovina – proširena stvarnost može povećati pregled artikala, kao što je pogled u pakiranje artikla bez otvaranja. Proširena stvarnost također se može koristiti kao pomoć u odabiru proizvoda iz kataloga. Također se pogledom na određeni proizvod mogu saznati neki detalj o njemu ili pak omogućiti korisniku osobnu prilagodbu.

Obrazovanje – aplikacije proširene stvarnosti mogu nadopunit standardni nastavni plani program. Na taj način moguće je proširiti znanje, te povećati zainteresiranost učenika/studenata za određenim nastavnim cjelinama.

Medicina – proširena stvarnost može kirurzima za vrijeme operacija prikazivati podatke o otkucajima srca, krvnom tlaku, stanju pacijenta, prikaz rendgenskog snimka.

Platforme

Android – osnovna aplikacija Android

iOS – osnovna aplikacija iOS

Smart Glasses – više o platformi