header

Mario Halambek, Ivan Žganjer

Maya - mogućnosti i primjena

Dobro došli na naše stranice :)

Tema razmatranja je Maya, alat za 3D modeliranje. Maya nudi razne mogućnosti kao što su modeliranje objekata iz realnog svijeta, izrada animacija i efekata te u konačnici, pruža mogućnost renderiranja.

Alat je dostupan na većini operacijskih sustava među kojima su MS Windows (koji smo koristili u projektu), Apple Mac OS, Red Hat Linux, Fedora te na još 14 različitih platformi. U praksi, Maya se koristi u različite svrhe, a značajnu svrhu ima u filmskoj industriji. Tako se Maya koristi pri kreiranju grafičkih i vizualnih efekata i elemenata u raznim filmovima i serijama kao što: Avatar, Game of Thrones, The Girl with the Dragon Tattoo i sl. Mnogi od tih filmova su dobitnici raznih filmskih priznanja.

Cilj projekta je bio, osim upoznavanja mogućnosti, pokušati što realnije prikazati Varaždinski stari grad. Za izradu modela koristili smo se verzijom Maya 2011. Pošto je Maya komercijalni alat, iskoristili smo mogućnost besplatne trogodišnje licence za studentske potrebe te smo pristupili izradi projekta.

Modeliranje u alatu Maya čini se vrlo zanimljivo, ali za početnike predstavlja dosta zahtjevan izazov zbog mogućnosti koje pruža te je potrebno dosta praktičnog znanja kako bi se alat savladao.

Preuzmite prezentaciju

Download

Projekt izradili Mario Halambek i Ivan Žganjer