Stereoskopija!

Stereoskopija je bilo koja tehnika koja je u mogućnosti prikazati tri-dimenzionalne vizualne informacije ili kreirati iluziju dubine na slici

Tko je u timu?

 • Matej Piknjač

  Student 2. godine diplomskog studija na FOI-u. Programer, developer.

 • Moreno Grgurić

  Student 2. godine diplomskog studija na FOI-u. Project manager, developer.

Pristupi stereoskopskom pogledu

Postoje više različitih pristupa stereoskopskom pogledu koje smo detalnije prošli kroz samu prezentaciju projekta. Pristupi su dvostruka slika, polarizirano svjetlo, naočale s tekućim kristalima, zaslon montiran na glavu i drugi...

 • Dvostruka slika

  Najstarija metoda, bazira se na postojanju različite slike za svako od očiju. da bi se vidjela jedna slika potrebno je imati naočale različitih boja - tzv. filtri boja.

 • Polarizirano svjetlo

  Svjetlosni valovi osciliraju okolo pravca u čijem smjeru se i šire. Polarizirano svjetlo oscilira samo u jednoj ravnini. Slike za ooba oka se preslikavaju na ekran različitim polarizacijama.

 • Naočale s tekućim kristalima

3D u kinu

U kinima se najčešće koristi pasivni 3D s polariziranim naočalama - najčešće korišteni sustav je RealD Cinema. Ova metoda omogućava solidan 3D efekt, a zbog niskih troškova proizvodnje takvih naočala, na ovaj je način najjednostavnije probližiti užitak gledanja 3D sadržaja velikom broju ljudi. Sve se više u kinima diljem svijeta koriste i drugi sustavi poput Dolby3D, XpanD, MasterImage 3D te IMAX 3D - a svi oni koriste ponešto različite metode kreireanja 3D efekta.