background

Uvod


WebGL je višeplatformski, besplatno dostupan web standard za API 3D grafike niske razine temeljen na OpenGL-u ES 2.0. Koristi HTML5 Canvas elemnt te Documen Object Model sučelja. Kao i OpenGL ES 2.0, WebGL je API temeljen na shaderima te koristi GLSL - jezik za programiranje shadera temeljen na sintaksi programskog jezika C. Specifikacija je veoma slična onoj od OpenGL-a ES 2.0, s time da su u obzir uzeta očkivanja developera od jezika kao što je JavaScript.

Već postoje metode za prikazivanje 3D grafike putem web preglednika no WebGL se istiće po tome što to omogućuje bez korištenja plugin-ova. WebGL je implementiran izravno u preglednik. Autori glavnih web preglednika Apple (Safari), Google (Chrome), Mozilla (Firefox), i Opera (Opera) su članovi skupine koja radi na WebGL-u.

WebGL je mladi standard te kao takav je u konstantnoj doradi. Postoje mnogi nedostaci i propusti no oni su u ovoj fazi razvoja i očekivani. Iako ipak nema još mogućnosti koje prikazuje slika gore, opseg onoga što je moguće je impresivno širok te s razvojem specifikacije će postati još širi.