Python

Python

Python je moćan, dinamičan i brz programski jezik koji ima vrlo široku primjenu. Često je uspoređivan sa Tcl, Perl, Ruby, Scheme i Java programskim jezicima. Neke od ključnih značajki Python programskog jezika su:

  • Vrlo čista i čitljiva sintaksa,
  • Intuitivna objektna orijentacija,
  • Odlične mogućnost samoispitivanja,
  • Rukovanje greškama pomoću iznimaka,
  • Visoka razina dinamičnosti tipova podataka,
  • Mogućnost ugradnje u aplikacije kao skriptno sučelje,
  • Potpuna modularnost, podrška za hijerarhijske pakete,
  • Opsežna standardna biblioteka i vanjski moduli za svaki zadatak,
  • Proširenja i moduli se lako pišu u C, C++, Javi ili .NET programskom jeziku.

Pristalice Pythona često koriste frazu "baterije uključene" kako bi opisali standardnu biblioteku koja pokriva sve od asinkrone obrade do rada sa zip datotekama. Sam jezik je vrlo moćan te je u stanju riješiti problem iz bilo koje domene. Moguće je izgraditi vlastiti web server sa tri linije koda. Python također omogućava brzo pisanje koda te zahvaljujući optimiziranom kompajleru i pomoćnim bibliotekama, Python kod se izvršava više nego dovoljno brzo za većinu aplikacija.

Python se lako integrira sa COM, .NET i CORBA objektima. Ukoliko želimo koristit Python na Java Virtualnoj Mašini postoji Jython implementacija Pythona. IronPython i Python for .NET su implementacije Pythona za .NET. U slučaju da pronađete nešto što Python ne može ili trebate prednosti koje nude niži programski jezici, možete napisati module u C ili C++ ili pak zapakirati postojeći kod sad SWIG ili Boost.Python .

Python

Python je dostupan za sve glavne operacijske sustave: Windows, Linux/Unix, OS/2, Mac, Amiga itd. Kao što smo već spomenuli, postoje čak verzije Pythona koje rade na .NET i Java Virtualnoj Mašini. Lijepo je čuti da se jedan te isti kod vrti na svim nabrojanim platformama bez dodatnog mijenjanja koda. U slučaju da vaš omiljena platforma nije podržana, postoji mogućnost da ipak podržava Python ukoliko postoji C kompajler za tu platformu.

Python je poznat kao jedan od najpristupačnijih programskih jezika. Razvijatelji programskog jezika zajedno sa zajednicom korisnika održavaju wiki stranice, međunarodne i lokalne konferencije te doprinose online bazi kodova. Python također dolazi sa kompletnom dokumentacijom koje je integrirana u programski jezik ali i kao zasebna web stranica. Online uputstva pomažu kako i početnicima tako i iskusnim programerima koji se prvi put susreću s Python-om. Online baza s knjigama o Python-u upotpunjuje paket za učenje tog programskog jezika.

Python je pod licencom otvorenog koda što omogućava slobodno korištenje i distribuciju, čak i u komercijalne svrhe. Python licencom upravlja Python Software Foundation.

Isprobaj ga!